KROEGENTOCHT AMSTERDAM

Rondgang langs de kroegen van Amsterdam

KROEGENTOCHT AMSTERDAM

Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.

Afstand: 2.5 km
Gemiddelde tijdsduur: 1.5 uur

de Waag

We beginnen deze Kroegentocht in Amsterdam lekker centraal namelijk voor de Waag op de Nieuwmarkt. De Nieuwmarkt ontstond nadat de stadsmuur, die om de oude binnenstad van Amsterdam heen liep, werd afgebroken. Oorspronkelijk maakte de Waag deel uit van deze stadsmuur, hij diende namelijk als een toegangspoort tot Amsterdam en werd de Sint-Antoniespoort genoemd. Nadat de stadsmuur was afgebroken kreeg de Sint-Antoniespoort een nieuwe functie en werd het een Waaggebouw, dit om de oude Waag op de Dam te ontlasten. Tegenwoordig is er onder andere een café restaurant in het Waaggebouw gehuisvest en als je binnen een kijkje neemt merk je dat de zaal van de voormalige Sint-Antoniespoort bijna middeleeuws aandoet.

Vanaf de Waag lopen we de Zeedijk op. Dit gedeelte van de Zeedijk zit vol authentieke Chinese winkels en restaurantjes en wordt ook wel het Chinatown van Amsterdam genoemd. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de Zeedijk een zwaar verloederde straat waar junkies, drugsdealers en criminelen de scepter zwaaiden. Maar vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw besloot de gemeente dat het zo niet verder kon gaan en in samenwerking met het kleine groepje overgebleven bewoners en winkeliers begonnen ze een grote schoonmaakactie. Waarbij ze de NV zeedijk hebben opgericht. Het doel van deze NV was het opkopen van ”dubieuze ondernemingen” en deze verkopen of verhuren aan ‘’goede’’ ondernemers. Dit heeft geresulteerd dat de Zeedijk nu een gezellige Amsterdamse straat is vol met authentieke cafeetjes en hippe winkeltjes.

Fo Kuang Shan Temple

Op nr. 106 van de Zeedijk staat de Fo Kuang Shan Temple. De Fo Kuang Shan Temple is een echte traditionele Chinese Tempel en wordt ook wel de Lotusbloem tempel genoemd. Vanaf de Fo Kuang Shan Temple lopen we weer verder de Zeedijk over tot we bij Zeedijk nr. 63 zijn gekomen. Hier zit namelijk café ‘t Mandje. Dit bekende Amsterdamse café opende in 1927 haar deuren.

’t Mandje

De eigenaresse was Bet van Beren. Bet kwam openlijk voor haar homoseksualiteit uit en in café ’t Mandje hoefden homoseksuelen hun geaardheid niet onder stoelen of banken te steken. Daarmee werd café ’t Mandje eigenlijk Amsterdams eerste homocafé. Dit natuurlijk wel met een kanttekening want zoenen was in die tijd een absoluut taboe. Alleen met Koninginnedag ging het helemaal los en mochten mannen met mannen en vrouwen met vrouwen dansen. Bet had een aantal gekke eigenschappen en eentje ervan was dat ze een hekel had aan mannen met stropdassen. Als een man met stropdas het café in kwam lopen pakte Bet een grote schaar, knipte de stropdas door en hing hem boven de bar en als je in het café een kijkje neemt zie je deze stropdassen nog hangen.

de Zeedijk

Vanaf café het Mandje lopen we weer door de Zeedijk over. Op de kop van de Zeedijk staat een van de twee laatste huizen met een houten voorgevel van Amsterdam. In dit historische pand zit café in ’t Aepjen. Volgens de legende namen veel matrozen aapjes mee van hun verre zeereizen. Deze aapjes gebruikte de matrozen als betaalmiddel want de eigenaar van het pension was namelijk dol op apen. Een minpunt is echter wel dat apen een hoop ongedierte hadden dus als een matroos met grote jeuk door Amsterdam liep dan wisten de Amsterdammers dat hij in de aap had gelogeerd.Vanaf café in ’t Aepjen draaien we ons om en lopen we de Warmoesstraat in. De Warmoesstraat is een van de oudste straten van Amsterdam.

Warmoesstraat

Oorspronkelijk werd in deze straat Warmoes verkocht ( Warmoes is een ander woord voor groente ) vandaar ook de naam Warmoesstraat. Voordat de Grachtengordel was gebouwd gold de Warmoesstraat als een van de chiquere straten van Amsterdam waar rijke kooplieden hun onderkomen hadden. Nadat veel van deze rijke kooplieden naar de Grachtengordel verhuisde veranderde de Warmoesstraat in een gezellige winkelstraat. Maar aan het eind van de vorige eeuw was de Warmoesstraat net als de Zeedijk een criminele no go erea waar overlast door drugsgebruikers schering en inslag was. Door ingrijpen van het gemeentebestuur kon uiteindelijk het tij worden gekeerd en tegenwoordig is de Warmoesstraat weer een levendige en bruisende straat in hartje Amsterdam.

Café Heffer

We lopen de Warmoesstraat door tot we bij de Oudebrugsteeg zijn aangekomen. Deze slaan we in en op de hoek van de Oudebrugsteeg staat het oude accijnshuis van Amsterdam. In dit 17e eeuwse accijnshuis is tegenwoordig café Heffer gevestigd. Café Heffer is een gezellig oud bruin café met verschillende zalen waar altijd wel een feestje te vinden is. Vanaf café Heffer lopen we door naar het Damrak. Daarbij lopen we over de oudste brug van Amsterdam, deze brug verbond oorspronkelijk de Warmoesstraat met de Nieuwedijk.

de Wildeman

We steken het Damrak over en lopen de Oudebrugsteeg tot we bij de Nieuwendijk komen. Deze steken we over en lopen de Kolksteeg in. Op nr. 3 van de Kolksteeg zit het Proeflokaal in de Wildeman. In de Wildeman is een gezellig authentiek Amsterdams cafeetje gevestigd in het pand van een voormalige distilleerderij. In de Wildeman is een echt biercafé, ze schenken 17 verschillende bieren van de tap en hebben tevens een assortiment van 200 verschillende soorten bieren op fles. De echte bierliefhebbers zullen in dit café zeker aan hun trekken komen.

’t Arendsnest

Als we doorlopen steken we eerst de Nieuwezijds Voorburgwal over we lopen rechtdoor en steken vervolgens de Spuistraat over en lopen de Korte Korsjespoortsteeg in, deze straat lopen we door tot we bij het Singel komen deze steken we ook over en lopen naar de Herengracht. Op nr. 90 van de Herengracht zit een ander onversneden Amsterdams biercafé die wij zeker niet mogen overslaan, namelijk ’t Arendsnest. In dit café worden biertjes van Nederlandse brouwerijen geschonken zoals de biertjes van brouwerij de Prael en van brouwerij het IJ.

Als we vervolgens de Herenstraat en de Prinsenstraat uitlopen, lopen we tegen café het Bruine Paard aan. Volgens een legende dankt dit café haar naam aan het feit dat tijdens vroegere winters tot twee keer aan toe een paard met wagen naar binnen was gegleden. En alsof dit nog niet genoeg was gleed een aantal jaar geleden een bestelbusje van Albert Heijn in een keer naar binnen. Op de zijkant van dit busje stond we bezorgen tot in de keuken en dat nam de chauffeur deze keer wel erg letterlijk.

Noordermarkt

Als we naar rechts gaan lopen we de Noordermarkt op. Op nr. 43 zit Winkel 43 en volgens velen kan je hier de lekkerste appeltaart van Amsterdam eten. Midden op de Noordermarkt staat de Noorderkerk. De Noorderkerk is slechts twee jaar na de Westerkerk gebouwd en waarschijnlijk door dezelfde Architect; Hendrick de Keyzer. Op zaterdag wordt het plein bevolkt door de marktkooplieden van de biologische markt. We lopen weer door op de Prinsengracht tot we bij café Tieltje komen.

Brouwersgracht

Op de Hoek van de Prinsengracht Brouwersgracht zit café Tieltje. Café Tieltje is een van de oudste cafés van Amsterdam. Als we weer doorlopen komen we op de Lindengracht. De bijnaam van café Tieltje is het Papeneiland, dit kwam omdat de katholieken vroeger ook wel papen werden genoemd (dit was een soort van scheldnaam ) en tegenover dit café staat de Posthoornkerk ( oorspronkelijk een Katholieke kerk ) en nu gaat het verhaal dat ze vroeger een gang onder de Prinsengracht door hebben gegraven naar dit café, zo konden de katholieken vluchten als er onlusten zouden uitbreken. Café Tieltje is een gezellig Amsterdams cafeetje waar zelfs de oude Jordanezen in het weekend geregeld nog een pikketanissie komen nippen.

De Lindengracht werd in 1895 gedempt zoals bijna alle grachten in de Jordaan. Maar voordat deze gracht werd gedempt vond hier geregeld het Palingtrekken plaats zo ook in de zomer van 1886. Maar deze keer liep het anders zo vreedzame palingtrekken uit in een gigantische chaos en ging de boeken in als de Palingoproer. Tijdens deze oproer vielen er 25 doden en meer dan 200 gewonden. Het begon allemaal toen de politie het Palingtrekken wilde verbieden. Bij dit spel moest je gezeten in een bootje een Paling van een touwtje af proberen te trekken. De politie vond het maar een barbaars volksvermaak en probeerde dit te voorkomen met als gevolg dat er een gigantische rel uitbrak en uiteindelijk moest het leger er aan te pas komen om de opstand de kop in te drukken.

café Lowietje

Als we de Lindengracht helemaal uitlopen komen we bij café Lowietje. Zoals de naam al doet vermoeden is dit het echte Baantjer café. In de serie Baantjer doen ze altijd net alsof dit café zich op de Wallen zit maar dit is, zoals veel dingen in Amsterdam nep, want het café zit gewoon midden in de Jordaan en de vrouwen die er normaal zitten zijn natuurlijk actrices. Café Lowietje is een gezellig Amsterdams cafeetje waar de Amsterdamse hits van Johnny Jordaan, Tante Leen, Rene Froger en Danny de Munck aan de lopende band te beluisteren zijn. In café Lowietje sluiten we deze Kroegentocht door Amsterdam ook af.