Jordaan Tour
 • Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.
 • Afstand:
  4.6 km
 • Gemiddelde tijdsduur:
  3 uur
 • foto de Dammagna plazabartolotti huistorensluis jordaan tourhollandse levensverzekeringsbank, keizersgrachthomomonumentwestertoren 1t smallenoorderkerk kroegentocht amsterdambrouwersgracht jordaan wandelinghofjes tour amsterdamjordaan tour amsterdamraadhuisstraatnieuwe kerk
  We beginnen deze wandeling op de Dam.
  Vandaar lopen we de Mozes en Aaronstraat in tot we bij het Magna Plaza komen. Het Magna Plaza is tegenwoordig een winkelcentrum van Allure en zit vol hippe en aparte winkeltjes. Maar het Magna Plaza was niet altijd een winkelcentrum, tot 1987 zat hier namelijk het hoofdpostkantoor van Amsterdam. Het is gebouwd in een neogostische bouwstijl naar een ontwerp van de rijksbouwmeester C. H. Peters. Naast het Magna Plaza staat Die Port van Cleve, in dit klassieke hotel startte Heineken in 1864 zijn eerste Heineken Brouwerij.
  Vanaf Die Port van Cleve lopen we de Raadhuisstraat in en gaan bij het Singel naar rechts. Als we de Singel op lopen hebben wij een mooi uitzicht op het Bartolotti Huis. Het Bartolotti Huis oftewel het Bonte Huis is in 1617 gebouwd voor Willem van den Heuvel tot Belichtingen. Willem was een van de rijkste Amsterdammers van zijn tijd. Veel van zijn rijkdom heeft Willem geërfd van zijn oom Giovanni Battista Bartolotti. Op het Bartolotti Huis prijkt een Cartouche waarop te lezen is hoe Willem aan zijn rijkdom is gekomen namelijk door; ‘’ Ingenio et Assiduo Labore’’ ( door vernuft en noeste vlijt ) en door Religione et Probitate ( godsdienst en rechtschapenheid ), schijnbaar paste erven niet meer op de Cartouche. Het huis is een van de drie nog bestaande voorbeelden van een vroeg 17e eeuws huis.
  Als we doorlopen komen we bij de Torensluis. De Torensluis was ooit de breedste brug van Amsterdam. Dit kwam omdat deze brug oorspronkelijk de Jan Roodenpoortstoren moest dragen. Deze toren diende als gevangenis en de kerkers lagen onder de brug. De Toren heeft tot 1829 op deze plek gestaan maar moest gesloopt worden omdat hij kampte met instortingsgevaar. Het beeld op de brug moet Multatuli voorstellen. Multatuli ( zijn echte naam Was Eduard Douwes Dekker ) was de schrijver van onder ander het boek de Max Havelaar. Hij was een van de eerste schrijver die over de misstanden in Nederlands Indië schreef.
  Als we doorlopen de Oude Leliestraat tot aan de Keizersgracht komen we oog in oog te staan met het Astoria gebouw. Dit monumentale Jugenstill gebouw werd in 1904-1905 in opdracht van de Eerste Hollandsche Levensverzekerings Bank gebouwd. Het gebouw is ontworpen door de architecten H. H. Baanders, en Gerrit van Arkel.
  We gaan naar links en lopen de Keizersgracht op tot we bij de Westerkerk komen. Op het Westerkerkplein bevindt zich het homomonument. Het homomonument is neergezet als nagedachtenis aan alle mannen en vrouwen die door hun seksuele geaardheid zijn vervolgd en berecht. Het monument heeft de vorm van een aantal driehoeken die doormiddel van een grote driehoek met elkaar verbonden zijn. Dit komt omdat homoseksuele mannen, wanneer ze in de oorlog werden opgepakt en naar kampen werden vervoerd, een roze driehoek moesten dragen. Ook lesbische vrouwen werden opgepakt. Deze kregen een rode of zwarte driehoek.
  We lopen via de Westermarkt naar de Prinsengracht, daar gaan we de brug over en meteen naar rechts tot we bij de Kees de Jongenbrug aankomen. Daar hebben wij een prachtig uitzicht op de Westerkerk met de Westertoren. De Westerkerk is tussen 1620 en 1631 gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect Hendrick de Keyzer. De Westertoren is met 86 meter hoog de hoogste kerktoren van Amsterdam. Boven op de Westerkerk prijkt de blauwe Keizerskroon, een geschenk van keizer Maximiliaan. In deze kerk liggen tal van bekende Nederlanders begraven waaronder Jan Bicker en Rembrandt van Rijn.
  Naast de Westerkerk staat het gehele jaar door een rij wachtende mensen. Deze mensen staan natuurlijk in de rij voor het Anne Frankhuis, een van de best bezochte musea van Amsterdam. Vanaf de brug lopen we de Bloemgracht op en gaan meteen naar rechts de eerste Leliedwarsstraat in. Op nr 16 van de Leliedwarsstraat vind u het Theo Thijssen Museum. Bij de Egelantiersgracht gaan we naar rechts tot we bij café 't Smalle komen. In 1780 begon Pieter Hoppe in dit pand een likeur- en jeneverstokerij. ( Hoppe is tegenwoordig in handen van Heineken ). In 1978 is het pand omgebouwd tot het café zoals het er nu uitziet. Vanaf café het Smalle lopen we de Eerste Egelantiers Dwarsstraat in deze lopen we uit tot we bij de Westerstraat komen de Westerstraat gaan we naar rechts tot we bij de Noorderkerk zijn aangekomen
  De Noorderkerk is een historisch gebouw midden in de Jordaan. In de Noorderkerk is de Protestantse Noorderkerkgemeente gehuisvest, die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk Amsterdam. Naast kerkdiensten is er een grote diversiteit aan activiteiten, waaronder de wekelijkse serie zaterdagmiddag concerten van de Stichting Noorderkerk Concerten. De kerk is ook op vaste tijden geopend voor bezoekers en belangstellenden. Bij de Noordermarkt blijven we rechtdoor lopen tot we bij Het Prinsengracht nr. 2 komen. Dat is het Papeneiland.
  Het café heeft zijn naam te danken aan de katholieken, die vroeger van de protestanten als geuzenaam de Papen kregen. Na de Alteratie werd het voor de katholieken verboden om hun geloof te belijden. Dus hielden de katholieken in het geheim hun mis in schuilkerken. Tegenover dit café ( Prinsengracht nr. 7 ) bevond zich een schuilkerk en volgens de legende zou er een geheime tunnel onder de gracht door zijn gegraven van de shuilkerk naar het Papeneiland. Deze geheime tunnel kon als vluchtroute dienen mochten de prostestanten er lucht van krijgen. De overblijfselen van deze tunnel zijn in de kelder van het café nog steeds aanwezig. Vanaf het Papeneiland gaan we naar links het hoekje om en komen we op de Lindengracht. Waar het Standbeeld van Theo Thijssen, Theo Thijssen was schoolmeester en schrijver van onder andere het boek Kees de jongen.
  We lopen de Lindengracht door tot we bij de Tweede Lindendwarsstraat zijn. We lopen de Tweede Lindendwarsstraat en gaan bij de Karthuizerstraat naar rechts. Op nr. 89 van de Karthuizerstraat staat het Karthuizerhofje. Het hofje dankt zijn naam aan het Klooster die de Karthuizer monniken op deze plek hadden gesticht. In 1566 werd het klooster gesloopt door plunderende Geuzen. In 1649 werd besloten om op de plek waar vroeger het klooster heeft gestaan een Hof voor weduwen en oude ongetrouwde vrouwen te bouwen en in 1650 werd het Hofje door de eerste weduwen bewoond. Vervolgens lopen we de Karthuizerstraat helemaal uit tot de bij de Tichelstraat komen. Hier gaan we naar links en steken de Westerstraat over, we lopen de Tweede Anjeliersdwarsstraat indeze straat lopen we helemaal uit tot we bij de Tweede Tuindwarsstraat komen.
  Er zijn een aantal verschillende verklaringen hoe de Jordaan aan haar naam komt. Oorspronkelijk heette de Jordaan namelijk het Nieuwe Werck. Een van deze theorien is omdat er veel Franse Hugenoten naar de Jordaan trokken en veel straten in de Jordaan naar bloemen en planten zijn vernoemd deze Hugenoten de Jordaan ‘’Jardin’’ ( Frans voor tuin ) hebben genoemd. Een andere theorie is de dat Prinsengracht werd gezien als de Bijbelse rivier de Jordaan. De Prinsengracht ( de rivier de Jordaan ) gaf hierbij de scheiding aan tussen het rijke gedeelte van Amsterdam, namelijk de Grachtengordel en het arme gedeelte het Nieuwe Werck.
  Als we de Tweede Anjeliersdwarsstraat uitlopen komen we weer bij de Westerkerk uit. Hier lopen we de Prinsengracht op tot we bij de Rozengracht uitkomen hier gaan we naar links en lopen naar de Raadhuisstraat. De Raadhuisstraat dankt haar naam aan het Paleis op de Dam. Het Paleis was oorspronkelijk het Stadhuis van Amsterdam oftewel het Raadhuis. Als we deze straat uitlopen zijn we weer bij ons beginpunt aangekomen. Voor een begeleide Jordaan Tour