Wallen tour
 • Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.
 • Afstand:
  2.3 km
 • Gemiddelde tijdsduur:
  1.5 uur
 • amsterdam centraal 2 Wallen tourvictoria hotel rondleiding jordaanfoto cafe in t aepjenfoto schreierstorencafe t mandje kroegentocht amsterdamtempel zeedijk kroegentocht amsterdamnieuwmarkt wallen tourbloedstraat wallen tourcasa rosso wallen tourold sailor wallen touroude kerk wallen tourtrompettersteeg wallen tourbelle wallen tourwarmoesstraat wallen tourfoto café Hefferdamrak wallen touramsterdam centraal 2 Wallen tour
  We beginnen deze Wallen Tour vanaf het Smits Koffiehuis. Zeker gedurende de zomermaanden is het op het terras van dit koffiehuis altijd een gezellige boel. Het Smits Koffiehuis dankt haar bestaan aan de stoomtram, het was namelijk het begin en eindpunt van dit nostalgische vervoermiddel. Maar met de aanleg van de metrolijn in 1972 werd besloten dat het Koffiehuis haar langste tijd had gehad en werd het geheel afgebroken, dit stuitte natuurlijk op een hoop weerstand van de Amsterdammers en na lang aandringen van de bevolking hebben ze besloten dit koffiehuis in haar oorspronkelijke staat weer te herbouwen.
  Als we vanaf het Koffiehuis richting de Rosse Buurt lopen komen we langs het Victoria Hotel, dit prachtig stukje architectuur kunnen wij tijdens deze Wallen Tour natuurlijk niet links laten liggen. Het Victoria Hotel is van de hand van de architect Johann Friedrich Henkenhaf ( Johann Friedrich Henkenhaf was niet alleen de architect maar ook de directeur van het Victoria Hotel ). Voordat ze met de bouw konden beginnen moesten de oorspronkelijke pakhuizen worden gesloopt. Twee huisjes hebben ze door de hoge vraagprijs niet kunnen kopen dus uiteindelijk hebben ze maar besloten het hotel om deze huisjes heen te bouwen. Deze huisjes bestaan nog steeds maar uiteindelijk zijn ze toch in handen van het Victoria Hotel gekomen.
  Bij het Victoria Hotel gaan we naar links en lopen naar de Zeedijk. Op nr. 1 van de Zeedijk zit café in 't Aepjen. Tegenwoordig heeft Amsterdam nog twee huizen met een houten voorgevel waarvan café in 't Aepjen er eentje van is. Volgens de legende komt de naam in 't Aepjen van het feit dat de eigenaar van de herberg die vroeger in dit pand was gevestigd er apen hield, de matrozen wisten dat dus namen ze van hun overzeese reizen apen mee om hiermee hun rekeningen mee te betalen. Het grote nadeel van Apen was echter wel dat ze vlooien hadden dus als een matroos al krabbend door de Amsterdamse binnenstad liep wisten de Amsterdammers dat ie in de Aap had gelogeerd
  Als we doorlopen over de Zeedijk komen we bij de Oudezijds Kolk. Hier gaan we naar links en lopen we helemaal uit tot we bij de Schreierstoren komen. De Schreierstoren was vroeger een onderdeel van de Verdedigingsmuur die om de binnenstad van Amsterdam heen liep. Hier maakte de muur een scherpe hoek en vandaar ook de naam Schreierstoren ( schray is een oud Nederlands woord voor scherpe hoek en hij heette vroeger dan ook de Schrayershoucktoren ). Maar nadat ze de muur hadden afgebroken werd besloten om deze toren te laten staan.
  Als Vanaf de Schreierstoren lopen we weer terug naar de Zeedijk. Bij de Zeedijk aangekomen gaan we naar links en lopen we naar nr 63, hier zit café 't Mandje. Dit café is een van de eerste homocafés van Amsterdam. De vroegere eigenaresse Bet van Beren, geboren in de Amsterdamse Jordaan, was zelf ook lesbisch. Bet was een opvallende verschijning in de Mokumse binnenstad. Met haar leren jack en motor scheurde ze door de stad. Bet hield er wel een aantal vreemde regels op na, mannen mochten namelijk niet met stropdas het café in en alleen op Koninginnedag gingen alle remmen los en mochten mannen met mannen dansen en vrouwen met vrouwen.
  Vanaf café 't Mandje lopen we verder richting dwars door de Amsterdamse Chinatown. Chinatown van Amsterdam zal niemand makkelijk ontgaan want behalve de Chinese straatnaambordjes zit deze straat vol met Chinese winkeltjes en restaurantjes. Op Zeedijk nr. 106 staat de Fo Kuang Shan Temple, Dit is de eerste traditionele Chinese Tempel in Europa. Deze tempel wordt ook wel de lotusbloem tempel genoemd. De lotus speelt een belangrijke rol in het boeddhisme en is het symbool voor de verlichting, Boeddha wordt ook vaak staand of zittend op een open lotusbloem afgebeeld. De draken op het dak moeten de Tempel en de buurt beschermen tegen de kwade geesten. Tijdens openingstijden kunt u geheel gratis even een kijkje binnen nemen.
  Als we de Zeedijk weer uitlopen komen we bij de Waag. De Waag heette vroeger de Sint Antoniespoort en maakte net als de Schreierstoren deel uit van de van de stadsmuur die om de Amsterdamse binnenstad heenliep. De Waag was vroeger namelijk een van de stadspoorten tot Amsterdam. Maar toen deze muur werd afgebroken verloor de Sint Antoniespoort haar functie als stadspoort en veranderde deze stadspoort in een waaggebouw. En in de bovenverdiepingen werden de gilden van de smeden, schilders, metselaars en chirurgijnen ondergebracht.
  Vanaf de Waag lopen we de Bloedstraat in. Weliswaar maakt de Bloedstraat onderdeel uit van de Rosse Buurt maar het is echter wel een vreemde eend in de bijt. Want de meeste dames van lichte zeden staan achter rood verlichte ramen, maar in de Bloedstraat staan de vrouwen achter blauw/paars verlichte ramen. Dit houdt in dat het ook geen echte vrouwen zijn maar ''shemales'' en op deze manier proberen zij liefhebbers te lokken. Er zijn verschillende verklaringen van waarom deze straat de Bloedstraat heet maar een van de verklaringen is dat de Minderbroeders hier hun klooster hadden. Deze Franciscanen waren belast met de vervolging van de afvallige en hielden hier hun Bloedraad.
  Casa Rosso werd in 1969 opgericht door Zwarte Joop, maar is tegenwoordig in handen van Jan Otten. Eigenlijk wilde de Gemeente Amsterdam Casa Rosso sluiten omdat ze vonden dat er criminele activiteiten in plaatsvonden. Maar uiteindelijk heeft Jan Otten de argumenten weten te weerleggen en een sluiting weten te voorkomen.
  Het eerste document met betrekking tot prostitutie in Amsterdam dateert van 1413. Het gaat om een keur ( een soort wet ) die aangaf dat er alleen prostitutie mocht worden bedreven in de Pijlsteeg en Halsteeg ( de tegenwoordige Damstraat ). Toen Amsterdam vanaf de 15e eeuw veranderde in een bloeiende havenstad groeide niet alleen het aantal zeelieden dat naar Amsterdam toekwam maar ook het aantal hoeren. In 1598 werd prostitutie officieel verboden maar na vele eeuwen in de criminele sfeer te hebben vertoeft is in 2001 het bordeelverbod officieel opgeheven en sindsdien oefenen de Amsterdamse sekswerkers op de wallen en legaal beroep uit.
  De Oude Kerk is het oudste monument van Amsterdam in 1250 werd al begonnen met de bouw van deze kerk en in de 5 eeuwen die daarop volgden heeft de Oude Kerk zich langzaam uitgebreid tot haar huidige gedaante. Oorspronkelijk heette de Oude Kerk de Sint Nicolaas Kerk en was vernoemd naar Sinterklaas maar nadat Amsterdam zich aan de kant van de protestanten schaarde werd ook de naam van deze kerk gewijzigd naar Oude Kerk. In de Oude Kerk liggen meer dan 10 000 mensen begraven waaronder de eerste vrouw van Rembrandt Saskia van Uylenburg.
  Vanaf de Oude Kerk lopen we de trompettersteeg in. De Trompettersteeg wordt ook wel de smalste straat van Amsterdam genoemd, deze steeg is zo smal dat je er met geen mogelijkheid met z'n tweeën tegelijk kan doorlopen.
  Het standbeeld Belle moet natuurlijk een prostituee in de deuropening van haar peeskamertje voorstellen. Het standbeeld is gemaakt door de kunstenares Els Rijerse op initiatief van Mariska Majoor en is een eerbetoon aan alle prostituees wereldwijd.
  In de 16e eeuw stond de Warmoesstraat bekend als een van de duurste straten van Amsterdam. De Warmoesstraat was de straat waar veel rijke kooplieden hun onderkomen hadden. Maar na de aanleg van de Grachtengordel kwam hier verandering in. Veel rijke Amsterdammers verhuisde naar de nieuwe en luxe Grachtengordel en de Warmoesstraat veranderde langzaam in een drukke winkelstraat. In de loop van de vorige eeuw veranderde de Warmoesstraat langzaam in een echte ''no go erea'' waar drugs deals en geweldsdelicten aan de orde van de dag was. Maar door grondig en slim optreden van het toenmalige stadsbestuur kwam hier verandering in en tegenwoordig is de Warmoesstraat weer een gezellige straat in hartje Amsterdam.
  Op nr 7 van de Oudebrugsteeg zit tegenwoordig café Heffer. Maar oorspronkelijk was dit pand uit de 17e eeuw bedoeld als accijnshuis. Hier werden de accijnzen bewaard die betaald moesten worden over het invoeren van goederen zoals graan, turf, bier en wijn. Aangenomen dat Jacob van Campen de architect van het Accijnshuis is geweest maar geheel zeker is dat niet. De brug voor het accijnsgebouw is de oudste brug van Amsterdam en tot aan de dag van vandaag stroomt er nog steeds water onderdoor.
  Als we de Oudebrugsteeg helemaal uitlopen staan we op de rode loper van Amsterdam , zoals het Damrak ook wel wordt genoemd. Vroeger was het Damrak het laatste stukje van de Amstel dat in het IJ uit monde. Rak was vroeger de benaming voor een recht stuk water. Maar in de 19e eeuw hebben ze grote delen van het Damrak gedempt. Het laatste stukje water wordt nu gebruikt voor de rondvaartboten om af te meren.
  Als we het Damrak helemaal uitlopen zijn we weer aangekomen bij het beginpunt van deze Wallentour. Na-melijk het Centraal Station. Het Centraal Station is gebouwd op drie kunstmatige eilanden. En net zoals de rest van Amsterdam is het Centraal Station op palen gebouwd. De architect Cuypers heeft het Centraal Sta-tion ontworpen ( Cuypers heeft ook het Rijksmuseum ontworpen, de twee gebouwen vertonen ook veel gelij-kenissen ) maar een groot deel van de Amsterdammers was er niet echt over te spreken, ze vonden het te ‘’katholiek’’ en misschien nog wel belangrijker het verpeste het uitzicht dat zij over het IJ hadden. Maar van-daag de dag behoren al deze kritieken tot een ver verleden.
  Wilt u liever een rondleiding met gids boeken? Kijk dan hier Wallen Rondleiding en Wallen Tour Amsterdam.