Fietstour Haarlem-Bloemendaal-Zandvoort-Haarlem
 • Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.
 • Afstand:
  33,5 km
 • Gemiddelde tijdsduur:
  3 uur
 • haarlem centraal station city tourfietstour haarlem zandvoort ruine brederodefietstour haarlem zandvoort zeewegfietstour haarlem zandvoort watertoren overveenfietstour haarlem zandvoort kennermerduinenfietstour haarlem zandvoort bloemendaal aan zeefietstour haarlem zandvoort circuit zandvoortfietstour haarlem zandvoort raadhuis zandvoortfietstour haarlem zandvoort centrumfietstour haarlem zandvoort zandvoortfietstour haarlem zandvoort de holle boomgay pride 2011 013gay pride 2011 008
  We starten deze fietstour voor het NS station in Haarlem. Vandaar vertrekken in een oostelijke richting en slaan we links af de Jansweg op. We vervolgen hier de weg naar het Frans Halsplein, deze straat rijden we helemaal uit totdat we op de Rijkstraatweg komen, na ongeveer 700 meter slaan we links af de Nesstraat in en fietsen naar de Meester Jan Gerritszlaan, na 400 meter slaan rechts af de Delftlaan op. Na 150 meter slaan we rechts het Schoterkerkpad op en fietsen zo´n 550 meter rechtdoor, hier nemen we een flauwe bocht naar links de Van den Bergh van Eysingaplatsoen op en vervolgen deze weg naar de Jan Gijzenvaart, na 52 meter slaan we links af de Wustelaan op. 120 meter verder gaan we rechtsaf naar de Willem de Zwijgerlaan, deze weg vervolgen we naar de Brederoodseweg, na 210 meter slaan we links af de Velserenderlaan op.
  De eerste stop is bij de Ruïne van Brederode. Deze ruïne is een prachtig stukje Hollandse cultuur en zeker een bezoekje waard. Op de plek waar nu de Ruïne van Brederode staat stond in de 13 eeuw het kasteel van Brederode, gesticht door Willem 1 van Brederode. De naam Brederode komt van het stuk bos wat speciaal voor dit kasteel was gerooid, namelijk; ‘de Brede Roede’. Het kasteel is door de eeuwen heen een aantal keer belegerd en (deels) verwoest, maar in de 19e eeuw hebben ze de ruïne prachtig gerestaureerd.
  Vanaf de Ruïne van Brederode fietsen we de Brederoodseweg helemaal af en vervolgen de weg naar de Brederodelaan, waar we na ongeveer 800 meter rechts afslaan de Bergweg in. Na 230 slaan we linksaf, en direct weer rechtsaf en volgen we de Noordzee route. We fietsen deze weg helemaal uit tot we bij de Zeeweg komen, u zult zo’n 4km door het prachtige Kennermerduinen landschap fietsen. Zodra we op de Zeeweg zijn gekomen zien we aan de linkerkant al vrij snel de Watertoren van Bloemendaal. Waar we natuurlijk even een kijkje gaan nemen.
  De Watertoren in Overveen heeft de status van Rijksmonument. Deze toren, met een kasteelachtig uiterlijk is gebouwd in het jaar 1887 en heeft een hoogte van 30,95 meter. De toren. De watertoren is ontworpen door de architect Jan Schotel en de opslagcapaciteit van het gebouw is 1200 m3 Vanaf de Watertoren van Bloemendaal fietsen we weer door de Zeeweg over, waarbij we op een gegeven moment langs een van de ingangen van de Kennermerduinen komen.
  De Kennermerduinen is een prachtig stukje natuurgebied van Zuid Kennermerland. Het park heeft een geschatte grootte van ongeveer 38 km² en ligt langs de zee, tussen Zandvoort en IJmuiden. In Overveen is er de erebegraafplaats te vinden waar veel oorlogsslachtoffers begraven zijn. Ook is er een bezoekerscentrum te vinden van het nationaal park, namelijk Duincentrum de Zandwaaier. U kunt door het mooie landschap wandelingen maken,maar ook zijn er fietspaden, waar u tijdens uw toch heerlijk kan genieten van de prachtige natuur.
  Als we de Zeeweg uitfietsen komen we bij Bloemendaal aan Zee. Bloemendaal aan Zee was 15 jaar geleden een rustige badplaats waar veel gezinnen met kleine kinderen rustig van de zon kwamen genieten. Maar tegenwoordig is Bloemendaal aan Zee helemaal ‘hot’ en ‘the place to be’ met grote strandpaviljoens. Ook vindt hier gedurende de zomermaanden het bekende evenement Beachpop plaats.
  Als we doorfietsen komen we langs het circuit van Zandvoort. De eerste plannen voor een racecircuit in Zandvoort stamde uit het jaar 1930 maar pas 9 jaar later werd hier de eerste race gehouden. Vanaf het circuit fietsen 240 meter in een zuidwestelijke richting, hier houden we links aan op de splitsing en na 600 meter slaan we linksaf naar de Burgemeester van Alphenstraat in, deze straat draait iets naar links en gaat vervolgens over in de Van Lennepweg. Na 26 meter slaan we rechtsaf naar de Van Speijkstraat, deze weg fietsen wij uit tot we bij het staionsplein komen. de weg blijven we vervolgen totdat we bij de E.J.j. Kuindersstraat aankomen. Na 110 meter komen we aan bij de Pakveldstraat hier gaan we na 110 meter rechtsaf de Swaluestraat op na 150 meter slaan we linksaf naar de Kleine Krocht, we zijn nu in hartje Zandvoort.
  Het Raadhuis in Zandvoort gevestigd op nummer 16 is in het jaar 1911 gebouwd. Het gebouw is naar ontwerp van de toenmalige gemeente architect Johannes Jansen gemaakt. Het gebouw is in een Hollands classicitische stijl gebouwd en is sinds april 2001 een rijksmonument.Het Raadhuis staat in een noordelijke hoek van het plein, aan de rotonde. Hierna nemen we een kijkje in het o zo sfeervolle winkelcentrum van Zandvoort.
  De winkels in de gezellige winkelstraat van Zandvoort zijn zeven dagen per week open, in het hoogseizoen zijn alle winkels geopend van 09.00 tot 22.00 uur. Vele winkels zijn gelegen in de Kerkstraat, de Grote Krocht, het Kerkplein en de Haltestraat. Ook heeft u verschillende gezellige restaurants met in de koude dagen verwarmde terrassen. Vanuit het Centrum stappen we weer de fiets op waar we in een zuidoostelijke richting de rotonde de 1e afslag nemen naar de Haltestraat na 400 meter slaan we rechts de Kostverlorenstraat in, waar we na 500 meter links afslaan naar de Sophiaweg na 160 meter gaan we rechtsaf het Visserspad in waar we de duinen in gaan en we de Noordzee route nemen, dit zal ongeveer 4 km fietsen worden, door de mooie duinen van Zandvoort. Deze fietsen we helemaal uit naar de Duinlustweg, waar we aankomen bij kraantje lek.
  Vanuit het Centrum stappen we weer de fiets op waar we in een zuidoostelijke richting de rotonde de 1e afslag nemen naar de Haltestraat na 400 meter slaan we rechts de Kostverlorenstraat in, waar we na 500 meter links afslaan naar de Sophiaweg na 160 meter gaan we rechtsaf het Visserspad in waar we de duinen in gaan en we de Noordzee route nemen, dit zal ongeveer 4 km fietsen worden, door de mooie duinen van Zandvoort. Deze fietsen we helemaal uit naar de Duinlustweg, waar we aankomen bij kraantje lek.
  Het plekje kraantje lek is erg historisch en waarom? Omdat op de plek waar nu het bronzen standbeeld staat, oorspronkelijk een holle boom ( overblijfsel van een gigantische iep ) stond. Deze boom staat al eeuwen bekend in Kennemerland onder de naam: De holle boom. Vroeger werd er beweerd dat er kinderen in de holle boom ter wereld kwamen. De holle boom is helaas eind 2007 verwijderd, maar gelukkig hebben ze in 2008 op de plek waar de holle boom ooit stond een bronzen exemplaar van de hand van Kees Verkade neergezet.
  Van kraantje lek af fietsen we weer richting Haarlem, hier gaan we eerst in een noordelijke richting de duinlustweg op naar de Rockartduinweg, die fietsen we uit tot we bij de korte Zijlweg zijn aangekomen, hier slaan we aan het einde van de weg rechts af naar Hospes Brug waar we op de rotonde recht de Zijlweg op fietsen, de Zijlweg fietsen we helemaal uit tot we bij de Westelijke Randweg aankomen. deze steken we ook rechtdoor over en komen weer terecht op de Zijlweg, die we helemaal uitfietsen tot de Zijlstraat, hier steken we de Gedempte Oude Gracht over waar we weer terecht komen in de Zijlstraat. Als we deze weer helemaal uitfietsen zult u vanzelf terecht komen op de Grote Markt.
  Op de Grote Markt kunt u een aantal bekende bouwwerken bezichtigen, waaronder het Stadhuis van Haarlem en de grote Sint Bavokerk met een hoogte van ruim 80 meter, maar ook de Vishal, Vleeshal, de Verweyhal, de Hoofdwacht, de Brinkmanpassage en diverse restaurants. En natuurlijk vindt er elk jaar op de Grote Markt een kermis een jazzweekend, stripweek plaats. Vanaf de Grote Markt lopen we met de fiets aan onze hand de Barteljorisstraat door waar we uitkomen in de Kruisstraat, deze fietsen we helemaal uit, gaan de Kruisbrug over en vervolgen de weg de Kruisweg, waar we na ongeveer 300 meter weer komen bij ons beginpunt.